top of page
Sök
  • Skribentens bildTeymor Zarré

Glasverkstad för alla ålder från 4-till 99 år!

Uppdaterat: 12 juni 2021

En magisk låda med färgat glas i olika geometriska former En platta och en dutt med lim var allt som behövdes, för att sätta skapande i rörelse En Bildspel som inspirerats hans konstart.Välkommen till min blog. Jag har skapat en liten paviljong som heter ”Porten till Orienten”. Man kan gå in i portalen som är utsmyckad med skimrande glas- och spegelbitar i olika färger. Glaskonsten i installationen är utförd i aine kari, en gammal persisk teknik – flera tusen år gammal och man får möta både konst och arkitektur utifrån de fem sinnena.


Jag är en av de få som utövar

Jag är en av de få som utövar den relativt okända konstarten, aine kari, som går ut på att sammanfoga glasbitar till olika geometriska former. Redan som sjuåring började han gå i lära hos en mästare som var både konstnär och filosof. Under tio års tid fick Teymor en gedigen utbildning inom glaskonst och måleri. Han fick även undervisning i den konstnärligt inriktade filosofin.


Efter utbildningen

började Jag arbeta med glasutsmyckningar och måleri på främst väggar och tak i offentlig, slottsbyggnader och hos privatpersoner. 1981 flyttade han till Dubai, Förenade Arabemiraten, där han fortsatte att arbeta med utsmyckningar i palats.

Till sist hamnade Teymor i Uppsala där han arbetar som konstnär med inriktning på både glaskonst, oljemåleri, datakonst, installationer samt offentliga/privata utsmyckningar.


Som konstnär

Som konstnär arbetar och experimenterar Jag med olika material och uttryckssätt, men han utgår alltid från en grundläggande idé som är återkommande oavsett formen. Konsten är alldeles för spännande för att riktas in på ett enda material, då materialet i sig kan stå för både idé och konstnärligt skapande. Materialet blir därmed kommunikationskanalen ut till omgivningen.

Teymor har haft ett flertal separatutställningar, medverkar i samlingsutställningar och föreläser om glaskonst också om sitt arbete med barnfamiljen. Mer om detta finns att läsa på zarre.se. Det har varit roligt att skapa ett rum där barnfamiljen kan komma igång med sina egna fantasier, glasrummet är specialkonstruerat för att fungera som ett fantasieggande sagorum som vänder sig främst till barn familjen.


Tekniken

som jag använder mig av när jag sammanfogar glasbitar till geometriska former kallas aine kari. jag skär själv, på fri hand, Ut alla de små bitarna ur antikt glas. I verkstaden får deltagarna klistra på de små glasbitarna Till ett eget skapat former på en platta. Varje verk blir därmed unikt och kan med fördel hängas upp för visning. För mig är det viktigt att framför allt barnen och vuxna får vara med och skapa själva, och de färdiga konstverket inbjuder till härligt fantasifulla tolkningar!

33 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page